logo Pomaria Badacin

Pomăria Bădăcin

Pentru noi această activitate în familie a început în anul 2007, dintr-o mare dorinţă a soţului meu de a avea o pomărie de piersici înfiinţată de el, așa s-a născut pasiunea. A început să planteze pe pământul bunicilor, la început piersici, apoi cireşi, arbuşti de zmeură și nuci. Treptat ne-am implicat tot mai mult și pe an ce trecea am dezvoltat pasiunea, am simţit schimbarea din noi şi am încercat să ne extindem şi să cumpărăm mici parcele de teren învecinate, fiind tot mai atraşi de regăsirea mediului rural. Apoi am preluat o livadă bătrână de meri de la părinţi şi am cumpărat şi aici mici suprafețe învecinate de la rude. Astfel că acum muncim cu drag aproape 5 ha de pământ.

Unul dintre principiile noastre este mai puțină cantitate dar mai multă calitate, de aceea nu ne-am extins mult cu plantațiile, scopul nostru fiind producția de fructe sănătoase, fără mijloace chimice și îngrășăminte minerale.

Muncim în armonie cu natura iar pământul îl lucrăm fără plug, doar cu grapa cu discuri la o adâncime de 5-6 cm pentru a nu deranja solul bogat în viețuitoare, cum este furnica, care transportă cantități mari de alte insecte dăunătoare de pe pomi în mușuroi (face curățenie) și elimină în sol acid formic, cel care transformă cea mai grea argilă în nisip. De asemenea trebuie să avem grijă de populațiile de râme, care, pe lângă transformarea materialului vegetal mort în humus, crează numeroase canale prin care solul se aerisește, își sporește capacitatea de reținere a apei și ușurează penetrarea rădăcinilor.

Singura sursă de îngrășământ din pomăria noastră este gunoiul de grajd, bogat în fosfor, azot, potasiu și calciu. Hrana sănătoasă provine dintr-un sol sănătos.

Iată că, după aproape 12 ani de muncă și experiențe, în acest an, 2019, am început și partea de prelucrare a fructelor noastre și am pregătit cu grijă compotul din piersici ecologice, dulceața din piersici ecologice și dulceața din zmeură ecologică, acestea fiind manufacturate din fructele noastre, proaspăt recoltate.

Compotul din piersici l-am preparat după o reteță tradițională, cea a bunicii mele. În copilărie mâncam mult compot din piersici, piersicile proaspete le primeam direct din livada unui unchi, iar bunica le pregătea în borcane și iarna ne înfruptam cu acest preparat absolut minunat. Când deschideam un borcan toată casa era învăluită în miros de piersici.

Toate cele trei produse sunt fără conservanți, pectine, coloranți sau alți aditivi alimentari, nu am vrut să tulburăm gustul natural și calitatea produselor. Dorința noastră este ca atunci când le consumați să vă amintiți de gustul original al fructului și de borcănelele din cămara bunicii.

Colaborăm, atât pe partea de fructe proaspete, cât și pe cea de procesare, cu organismul de inspecție și certificare Ecoinspect din Cluj.

Date de contact:

Pomăria Bădăcin
Telefon: 0746 805 919
Email: Mihaelap.pop@gmail.com
Retea Sociala: https://www.facebook.com/pomariabadacin/

Certificari si Autorizatii 2019-2020:

Leave a Comment

Your email address will not be published.